EET 3. a 4. vlna byla schválena Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR.

Poslanecká sněmovna dnes schválila 3. a 4. vlnu EET, která nyní míří do Senátu. Po účinnosti tohoto zákona, byla měla díky navazující novele klesnout DPH u některých vybraných výrobků a služeb. Níže přinášíme celý text uveden na webu Ministerstvu financí České republiky, www.mfcr.cz:

Zdroj: Ministerstvo financí České republiky

Poslanecká sněmovna poslala do Senátu návrh novely zákona o evidenci tržeb z dílny Ministerstva financí. Návrh upravuje náběh 3. a 4. fáze evidence tržeb, přináší nejmenším podnikatelům možnost evidovat své tržby ve zvláštním papírovém režimu a významným způsobem snižuje DPH na vodné, stočné a stravovací i odborné služby.

„Elektronická evidence tržeb se stala součástí české ekonomiky a nikdo už ji nezruší. Bylo by chybou, aby reforma, jejímž hlavním cílem je narovnání podnikatelského prostředí, zůstala v polovině cesty. Proto je rozšíření dobrou zprávou pro podnikatele, kteří po dokončení dlouhodobě volali, stejně jako pro občany, z nichž více než dvě třetiny vnímají EET dlouhodobě jako pozitivní opatření,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová.

Novela upravuje náběh posledních fází evidence tržeb. Podnikatelé, kteří spadají do 3. a 4. fáze, začnou evidovat společně v jedné vlně, která bude spuštěna šest měsíců po platnosti zákona. Poslanecká sněmovna schválila zvýšení limitu testovaných příjmů pro zvláštní režim evidence tržeb z 200 000 Kč na 600 000 Kč.

Zvláštním režim evidence tržeb umožní podnikateli vydávat účtenky z předtištěného bloku, který si zdarma vyzvedne na finančním úřadu. Jednou za čtvrt roku pak zašle speciální formulář s údaji o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek na finanční úřad.

K tomu, aby podnikatel mohl evidovat tržby v tomto režimu, musí splnit několik podmínek. Musí být poplatníkem daně z příjmů fyzických osob, nebo je poskytovatelem zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění bez ohledu na právní formu. Není plátcem DPH a má maximálně 2 zaměstnance. Zvláštní režim bude představovat dobrovolnou alternativu standardního EET. „Navrhované řešení tak nepředstavuje osvobození od zákona o evidenci tržeb, ale alternativní formu evidence pro nejmenší živnostníky a podnikatele. Jeho výhodou je, že si tito podnikatelé sami rozhodnou, zda budou evidovat on-line nebo prostřednictvím tohoto rozšířeného off-line modelu,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Poslanecká sněmovna odhlasovala vyjmutí sociálních služeb a tržeb z prodeje sladkovodních ryb v období od 18. 12. do 24. 12 z evidence tržeb. Poslanci rovněž schválili sjednocení sazby DPH u knih, e-knih a audioknih DPH na 10 %.

Výčet zboží a služeb, pro něž se navrhuje druhá snížená sazba daně (10 %):

  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany,
  • stravovací služby a podávání nápojů vč. točeného (sudového) piva podávaného jako stravovací nebo cateringová služba, avšak s výjimkou stravovacích služeb, které jsou osvobozeny od daně podle § 57 až 59 zákona o dani z přidané hodnoty, a s výjimkou podávání tabákových výrobků a alkoholických nápojů (kromě točeného piva),
  • úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (vodné),
  • odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (stočné),
  • služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech,
  • služby mytí oken prováděné v domácnostech,
  • opravy obuvi a kožených výrobků,
  • opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků,
  • opravy jízdních kol,
  • kadeřnické a holičské služby,
  • půjčování nebo nájem knih,
  • pitná voda dodávaná odběratelům vodovodem podle zákona o vodovodech a kanalizacích,
  • knihy, e-knihy a audioknihy.

Novela také navrhuje ukotvit formou zákona výjimky z EET pro zrakově postižené podnikatele, tržby z předplacených telefonních karet, z obchodní letecké dopravy a tržby z hazardní hry. Dále novela vrací povinnost uvádět na účtenkách DIČ, pokud není jeho součástí rodné číslo poplatníka.